ЄБРР допомагає модернізувати систему теплопостачання у Києві

Жителі Києва відчують переваги модернізованого та більш надійного постачання тепла та гарячої води завдяки кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) на суму €140 млн для “Київтеплоенерго” – теплопостачальної компанії, яка надає відповідні послуги у столиці України. Кошти кредиту будуть використані для модернізації існуючих ТЕЦ та окремих котелень, а також впровадження нової диспетчерсько-моніторингової системи.

 

На додаток до фінансування ЄБРР місто Київ та “Київтеплоенерго” виділять не менше €26 млн власних коштів на модернізацію теплової мережі. Закуплене обладнання буде повністю відповідати вимогам Директиви ЄС про промислові викиди.

 

Реалізація проекту забезпечить підвищення енерго- та ресурсоефективності, а також якості та надійності постачання тепла і гарячої води побутовим і непобутовим споживачам. Відповідні інвестиції також забезпечать скорочення річного обсягу викидів на більш ніж 193 тис т CO2-еквівалента та споживання води - на 25 тис куб. м.

 

Проєкт реалізується у рамках Плану дій “Зелене місто” (ПДЗМ) для Києва. Місто наразі розробляє комплексну інвестиційну програму, спрямовану на декарбонізацію та сталий розвиток.

 

ПДЗМ є частиною зобов’язань щодо покращення міського середовища та життя людей у рамках спрямованої на сталий розвиток міст ініціативи ЄБРР “Зелені міста”, до якої Київ приєднався у 2019 р.

 

Уряд Швеції виділив грант €700 000 на розробку ПДЗМ і техніко-економічного обґрунтування для модернізації системи централізованого теплопостачання.

 

Крім цього, Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) оплатило три фінансові аудити “Київтеплоенерго” за Міжнародними стандартами фінансової звітності та розробку проектної документації. Воно також допомогло підприємству в запровадженні міжнародних стандартів обліку, автоматизації фінансової звітності, створенні антикорупційної програми та проведенні навчання з гендерної рівності.

 

USAID продовжить працювати з “Київтеплоенерго” над розробкою плану декарбонізації на період до 2060 р., розвитком функцій внутрішнього аудиту та комплаєнсу, оптимізацією операційної діяльності та вдосконаленням внутрішнього кодексу поведінки з урахуванням вимог соціальної інклюзії та гендерної рівності.

 

Україна - одна з трьох країн операцій ЄБРР з найбільшими обсягами інвестицій. Лише за останні два роки Банк виділив €2 млрд для української економіки. ЄБРР фінансує в Україні проєкти у секторах інфраструктури, енергоефективності та енергетичної безпеки, сільського господарства та промисловості, а також малого і середнього бізнесу. Інвестиції поєднуються з підтримкою реформ, які створюють більш сприятливе середовище для ведення бізнесу. Забезпечення переходу до більш «зеленої» економіки – один з найвищих пріоритетів для ЄБРР у країнах інвестицій.

 

Автор Olga Rosca

Become a Green City

Contact us [email protected]