Noile troleibuze au fost puse în circulație la Bălți

Călătorii din Bălți, al doilea oraș ca mărime din Moldova, se pot deplasa acum cu 11 troleibuze noi, finanțate de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Fondul Parteneriatului pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est (E5P). În Republica Moldova, fondul este susținut de Uniunea Europeană, cel mai mare donator, precum și de Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Lituania, Moldova, Norvegia, Polonia, România, Republica Slovacă și Suedia, inițiatorul fondului și cel mai mare donator bilateral.

 

Întreprinderea municipală de transport electric din Bălți a primit un împrumut de 2,5 milioane de euro de la BERD și un grant de 1,2 milioane de euro din partea E5P,  pentru promovarea transportului public mai ecologic.

 

Noile vehicule, furnizate de compania ucraineană Torhovyi Dim Litan, și-au întâmpinat primii pasageri săptămâna curentă. Acestea funcționează pe energie electrică și utilizează bateriile, fapt care le permite să circule în zone îndepărtate fără a utiliza fire aeriene.

 

Odată cu noile vehicule, orașul a extins rutele existente pentru a deservi zone îndepărtate, dar dens populate și a îmbunătățit eficiența generală a serviciului.

 

Achiziția face parte din BERD Orașele Verzi, un program de sustenabilitate urbană care ajută Bălțiul să elaboreze un plan de acțiune pentru identificarea, prioritizarea și abordarea provocărilor legate de mediu. Inițiativa își propune să creeze un viitor mai ecologic pentru orașe și locuitorii acestora, investind în infrastructură și adoptând cele mai bune politici pentru efecte benefice asupra mediului pe termen lung. În același timp, cu vehiculele noi, locuitorii din Bălți vor beneficia de standarde moderne de confort pentru pasagerii din transportul public.

 

Noile fonduri BERD și E5P vin după o reînnoire reușită a parcului de troleibuze din Bălți între 2012 și 2014. În această perioadă, orașul a procurat 23 de troleibuze moderne, piese de schimb, componente ale infrastructurii de alimentare cu energie electrică și alte echipamente. Această modernizare completă a fost finanțată printr-un împrumut BERD de 3 milioane de euro și un grant de investiții de 1,6 milioane de euro din partea Uniunii Europene.

 

"Aceasta face parte din prioritățile BERD de îmbunătățire a infrastructurii și serviciilor municipale din întreaga țară", a declarat Angela Sax, șefa Biroului BERD în Moldova. "Suntem mândri să contribuim la îmbunătățirea vieței de zi cu zi a cetățenilor din Bălți prin intermediul acestor troleibuze noi și să construim un oraș mai verde pe termen lung, împreună cu partenerii noștri.”

 

Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, a comentat: "Cu sprijinul UE pentru Fondul E5P, cetățenii din Bălți vor avea acum acces la un transport public mai ecologic și mai confortabil, în conformitate cu Acordul Verde al UE. Acest sprijin arată că dezvoltarea ecologică aduce cetățenilor servicii publice mai bune, precum și îmbunătățește calitatea aerului și contribuie la atenuarea schimbărilor climatice. Sunt mândru de rezultatele excelente obținute de Fondul E5P în Republica Moldova. De fapt, această inițiativă a fost lansată de Suedia, iar UE este de departe cel mai mare contribuitor, având în vedere contribuțiile suplimentare din partea unor state membre ale UE, în calitate de Echipa Europa. Și mai important este atașamentul puternic demonstrat chiar de Republica Moldova, prin contribuția directă la fond. Aceasta este a doua inițiativă implementată la Bălți grație parteneriatului solid cu BERD în calitate de partener de implementare. Suntem mai puternici împreună!”

 

BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituționali din Moldova. Până în prezent, a investit aproximativ 1,42 miliarde de euro în peste 140 de proiecte din țară pentru a sprijini întreprinderile private și infrastructura cheie și pentru a construi o economie mai ecologică și mai durabilă.

 

E5P este un fond multi-donator în valoare de 240 milioane de euro, inițiat de Suedia și care își desfășoară activitatea în întreaga regiune a Parteneriatului Estic. Fondul E5P în Moldova însumează 28 milioane de euro și include o contribuție de 1 milion de euro din partea Moldovei. UE este cel mai mare contribuitor, cu 18,75 milioane de euro. Alți donatori includ Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Lituania, Norvegia, Polonia, România, Republica Slovacă și Suedia. Fondurile sunt destinate să ajute Moldova să îmbunătățească eficiența energetică, contribuind la securitatea energetică, competitivitatea economică și dialogul politic, având în același timp un impact pozitiv asupra mediului. 

 

De Olga Rosca

Become a Green City

Contact us [email protected]